Willem de Vlam
Toneel om naar uit te kijken

De Vriend N.V.

een komedie over geld en generaties.

affiche van 'De Vriend N.V.' een komedie over geld en generaties.
Affiche De Vriend N.V.

Zakenvrouw Eva de Vriend heeft haar vijf kinderen altijd het beste van het beste gegeven: de duurste internationale scholen, het beste netwerk, de beste baantjes, en veel - heel veel meer. Vanavond moet ze haar kinderen iets opbiechten. Ze heeft het geld voor al dat moois jarenlang bij elkaar gefraudeerd, en dat komt aan het licht. Voortaan moeten de kinderen het op eigen kracht zien te redden. Maar kunnen ze dat wel? En wíllen ze dat wel?
De Vriend N.V. stelt de vraag: vinden we fraude nog een probleem, als het geld vooral bij de volgende generatie terecht komt?

©Jochem Jurgens

Ook voor amateurs

Met 'De Vriend N.V.' wilde ik een stuk schrijven dat niet alleen op de professionele podia goed zou werken, maar ook geschikt zou zijn voor Amateurgroepen. Dat is gelukt, al vijf groepen hebben het stuk met veel succes gespeeld. En belangrijker: met heel veel plezier.
Het stuk staat bol van de sterke vrouwenrollen, het is glashelder geschreven en, hoewel 'De Vriend N.V.' vol grappen staat, is het toch een komedie met een serieuze kern.

De tijdloze thema's van hebzucht en de drang naar status blijven prikkelen, omdat in deze komedie het kwaad geschiedt ten gunste van kinderen die van niets weten. Eva fraudeert niet voor zichzelf; ze gebruikt het geld om er de volgende generatie mee vooruit te helpen. Zoals Eva het zegt:

EVA
Waar denk je dat die grachtenpanden van gebouwd zijn, waar jullie zo graag wonen? Waar denk je dat dit land van gebouwd is? Hele steden zijn opgetrokken uit misdaad en bloed en menselijke ellende. Allemaal gebouwd door mensen die bereid zijn om hun geweten op te offeren aan de volgende generatie.
En dat heb ik ook gedaan.
En nee, het is niet eerlijk. En ja, het doet nu even pijn. Maar over twintig jaar zullen jullie kinderen met kerst grappen maken over hun stoute oma, en dat zullen ze doen in een heerlijk warm huis, en in het nieuwe jaar zullen ze fluitend naar hun creatieve en uitdagende banen gaan, en allemaal met schone handen."

De Vriend N.V. opvoeren

De Vriend N.V. is inspirerend om te repeteren en er is met simpele middelen een even vrolijke als prikkelende theateravond van te maken. Wilt U deze komedie over familie en fraude opvoeren met uw (amateur)gezelschap? Neem dan gerust contact met me op.

Eerste opvoering

De Vriend N.V. ging op 11 februari 2015 in première in de Toneelschuur in Haarlem in een productie van toneelgroep Opium voor het Volk met Leny Breederveld, Oda Spelbos, Janneke Remmers, Ellen Parren, Stijn Westenend en Harm Duco Schut.

tekst: Willem de Vlam regie: Paul Knieriem decor: Edwin Kolpa lichtontwerp: Eva Donker kostuumontwerp: Jorine van Beek techniek: Mike van de Lagemaat productie: Ellen Tjon A Meeuw zakelijke leiding: Maarten van der Cammen publiciteit: Andrea Nieuwendijk grafisch werk: Esther de Boer publiciteitsbeeld: Jochem Jurgens en Esther de Boer met dank aan: Casper Vandeputte; Frans en Annette de Vlam; Catherine ten Bruggencate; Tijn Docter en Lotje van Lunteren.

Eerste Opvoering: 11 februari 2015
Door: Opium voor het Volk
Personages: 6 (4 vrouw, 2 man)

Geslaagde komedie in normalemensentaal

Deze komedie heeft een moreel dilemma in het hart. De uitkomst is ronduit cynisch, maar deze geslaagde opvoering, bij De Vlams eigen groep Opium voor het Volk, is dat niet. Regisseur Paul Knieriem benadrukt de lichtheid. Er zijn veel vlotte en terloopse scènes en de stereotype personages zijn uitvergroot voor extra komisch effect.
De Vlam toont zich nergens boos of beschuldigend. Hij schrijft dialogen in normalemensentaal en registreert slechts de alledaagse onrechtvaardigheid waarop onze maatschappij is gebouwd.

de Volkskrant Vincent Kouters recensie ★★★★

Warning: Undefined variable $i in /home/willemdevlam.nl/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 41

Vlotte toneelteks, interessante dilemma's

De Vriend N.V. is een vlotte toneeltekst die interessante morele dilemma's aankaart en de glijdende schaal van ethische principes blootlegt als het eigen comfort gevaar loopt. Een tekst over verwende moderne mensen die voornamelijk op zichzelf zijn gefocust, als erfenis van een opvoeding waarin het hun aan niets ontbrak.

het Parool recensie ★★★
cross