Willem de Vlam
Toneel om naar uit te kijken

Blind

Eind jaren negentig: een enge milleniumbug hing ons boven het hoofd, op de aandelenmarkten stond de internetbubbel op barsten en in Amsterdam brandde discotheek de RoXY af. In Blind speelt Lizzy Timmers drie jonge vrouwen die hun tanden op elkaar moeten zetten als de geschiedenis ineens een andere loop neemt.

Blind kijkt tien jaar terug en vertelt over de vlecht van vrije tijd, geld en geluk.

affiche_Blind_2006_OpiumvoorhetVolk
Lizzy Timmers in Blind van toneelgroep Opium voor het Volk, tekst Willem de Vlam en Tom Helmer.

Blind ging op 8 juni 2006 in première in de Nieuwe Anita in Amsterdam. Na een serie van enkele speelweken was de voorstelling het seizoen erop nog in verschillende steden te zien.

Bij de voorstelling toonde toneelgroep Opium voor het Volk een kleine expositie met foto's van Cleo Campert, die paradijsvogels in de legendarische discotheek de RoXY vastlegde. Daarnaast vroegen we verschillende gasten om met ons te reflecteren op het fin-du-siècle. Van deze gesprekken zijn opnames gemaakt. Er wordt getracht die te achterhalen.

Blind werd financieel mogelijk gemaakt door het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

spel Lizzy Timmers tekst & concept Tom Helmer en Willem de Vlam eindregie Carola Arons grafisch ontwerp Debbie Mollenhagen fotografie Iwan Baan vormgeving Teun Castelein publiciteit en productie-assistentie Jacobien Elffers.

spelfoto's

video

We maakten een integrale registratie van de voorstelling. Heerlijk om wat herinneringen op te halen. Kijk hier Blind van toneelgroep Opium voor het Volk met Lizzy Timmers.


Eerste Opvoering: 8 juni 2006
Door: Opium voor het Volk
Personages: 0

RoXY:
De tent werd overspoeld door doodnormale zaterdagavondstappers die bij ons helemaal naar de klote gingen.

Iris:
Je zag mensen in de gaten krijgen wat er veranderd was Hoe belangrijk informatietechnologie geworden was We wisten niet dat ze er vooral bang van zouden worden

Een van de verrassingen van het theaterseizoen

De voorstelling is een van de verrassingen van het theaterseizoen. De tekst van Tom Helmer en Willem de Vlam geeft een geestig, maar ook schrijnend beeld van drie twintigersmeisjes aan het einde van de vorige eeuw, die door gast-actrice Lizzy Timmers heel herkenbaar gespeeld worden. Ze speelt om beurten een RoXY-meisje, een computerdeskundige en een jonge zakenvrouw. Elk van hen vertelt over hun voorspoedige leventje, maar achter de façade van kortstondige kicks en successen schuilen leegte en eenzaamheid.

het Parool Pieter Bots 9 juni 2006 recensie

Warning: Undefined variable $i in /home/willemdevlam.nl/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 41

Generatie in Barensnood

Waar dat toe leidt toont Blind. [Tom Helmer en Willem de Vlam] nemen ons mee in de hallucinerende wereld van de Roxy vol rupsen en zes meter lange narcissen; in het bestaan van een doorgedraaide programmeur met een scooter vol cd-rom's met zelf geprinte millennium-proof stickers; en in de handel van een gesjeesde studente die na het college arbeidspsychologie en management besluit zich te storten op bedrijfsuitjes voor de dotcom-industrie. Met name tochtjes op platbodems met valse Friezen zijn een succes; alleen dan weet het middenmanagement zich een houding te geven.

NRC Next Ellen Walraven 4 juli 2006 recensie

gevat, grappig, ironisch

Het is de herkenning en de confrontatie voor dertigers die de voorstelling leuk en interessant maakt. Een gemeenschappelijk idioom voor de individualistische dertigers. De teksten van Helmer en De Vlam zijn gevat, grappig, ironisch zitten zelfs een beetje tegen het cabaret aan. Lizzy Timmers heeft in ieder geval genoeg van een entertainer in zich om hier mee weg te komen.

8weekly.nl Charissa van der Vlies 16 juni 2006 recensie
cross