De Muurspecht

Marcel Hensema in het affiche van 'De Muurspecht', Bellevue Lunchtheater Producties. Ontwerp: Buro RuSt

Als je er niet meer bent, heb je ook niets meer te willen

Twee bejaarde geliefden vieren hun laatste avond. Ze hebben hun hele leven bij grote omwentelingen meegedraaid; Emma als baanbrekende journaliste en Jakob als genbioloog. Nu is Emma aan het dementeren en vanavond stapt ze uit het leven. Ze houden zich groot met herinneringen en galgenhumor, en hopen op een bericht van hun zoon, die al jaren niets van zich laat horen. Ondertussen denkt Jakob er over om achter Emma aan te gaan.


De Muurspecht ging op 18 februari 2013 in première in Theater Bellevue als Bellevue Lunchtheater productie.


Pers

Theaterkrant, Kester Freriks ★★★★☆
Deze voorstelling met deze twee prachtige spelers heeft me diep geraakt. De muurspecht is griezelig herkenbaar voor wie met dementie heeft kennisgemaakt. En ze biedt, voor wie dementie niet van dichtbij kent, inzicht in een van de meest schrijnende ziektes. Die combinatie van knap én aangrijpend is zeldzaam, en daarom zo bijzonder.

NRC Handelsblad ★★★★★
De Muurspecht is een zeer geslaagde voorstelling over een moeilijk onderwerp, nergens larmoyant, en met grote liefde gemaakt.

Volkskrant ★★★★☆
Komt aan als een Mokerslag
In De muurspecht draagt dertiger De Vlam een generatie ten grave. Mensen voor wie idealen een eerste levensbehoefte waren. Die het nodig vonden muren te doorbreken en daar zo in opgingen dat ze vervreemdden van hun kapitalistisch opgegroeide kind, dat nu in goedkope vluchten alle grenzen aan zijn laars lapt. Ergens is iets fout gegaan. Maar wat? Die vraag stelt Emma niet, daarvoor is het te laat.

Het Parool ★★★☆☆
Knap is hoe De Vlam in zijn tekst en Hensema en Arons in hun spel het verdrietige gegeven met scherpte en humor brengen. De muurspecht wordt geen moment sentimenteel en toch kom je aangeslagen weer buiten.

Vrij Nederland
[De Makers slagen] erin ons hevig te ontroeren met hun liefdevolle portret van een veel oudere generatie keurig intellectuelen, die ooit vervuld waren van hun betrokkenheid bij beloftevolle omwentelingen in politiek en wetenschap. Hun herinnering aan het vallen van de Berlijnse Muur, waar ze naartoe gingen om hun zoon (met wie ze intussen het contact zijn verloren) een stukje historische steen mee te geven, vindt een echo in de muur die nu hun vertrouwde samenzijn splijt: die tussen leven en dood.

VPRO: De Avonden

Door:

tekst: Willem de Vlam regie: Paul Knieriem Vormgeving: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek kostuums Jorine van Beek spel Carola Arons en Marcel Hensema foto Ben van Duin grafisch ontwerp Buro RuSt productie Bellevue Lunchtheater Producties.

omslag de muurspecht

Scènefoto

Marcel Hensema en Carola Arons in 'De Muurspecht'  van Willem de Vlam
©Ben van Duin